متاورس از دو واژه متا (Meta) و ورس (Verse) تشکیل شده است. کلمه متا به معنی «برتر» و ورس که از کلمه «Universe» گرفته شده به معنی «جهانی» است. به این ترتیب عبارت متاورس را میتوان «جهان برتر» یا «برتر از جهان» تلقی کرد.
متاورس به عنوان یک شبکه مجازی عمل می کند که در آن کاربران قادر خواهند بود با یکدیگر و با دیگر اجزای محیط اطراف خود تعامل کنند. به عبارتی دیگر، در دنیای متاورس افراد به صورت آنلاین و مجازی به نقشآفرینی میپردازند.
متاروس فرصتهای عظیمی را برای خالقان و هنرمندان به ارمغان میآورد. به افرادی که میخواهند کار کنند و خانههایی دور از مراکز شهری امروزی داشته باشند و افرادی که در مکانهایی زندگی میکنند که فرصتهای تحصیل یا تفریح محدودی دارند به یاری متاورس از سد این محدودیتها عبور خواهند کرد. افراد میتوانند از طریق واقعیت مجازی بهطور کامل مجازی وارد Metaverse شوند یا با کمک واقعیت افزوده و ترکیبی با بخشهایی از فضای فیزیکی خود تعامل داشته باشند.
تصور کنید جلسات کاری و مصاحبههای خود را در یک دفتر مجازی انجام میدهید و دیگر نیازی به زوم یا وب کم ندارید.
انواع متاورس
متاورس را می توان به طور کلی به دو نوع پلت فرم مجزا تقسیم کرد. اولین مورد ساخت یک متاورس مبتنی بر بلاک چین، با استفاده از NFT و ارزهای دیجیتال است. پلتفرمهایی مانند Decentraland و The Sandbox به مردم اجازه میدهند قطعههای مجازی زمین را خریداری کنند و محیطهای خود را بسازند.
گروه دوم از متاورس برای اشاره به جهان های مجازی است، جایی که افراد می توانند برای تجارت یا تفریح با هم ملاقات کنند. Roblox، Fortnite و Minecraft، پلتفرمهای بازی هستند که در این دسته قرار میگیرند. در این پلتفرم های بازی های آنلاین کاربران میتوانند در بازیها به رقابت و همکاری بپردازند و همچنین بازیهای خود را بسازند.
متاورس و واقعیت مجازی «VR»
واقعیت مجازی «Virtual Reality» که به اختصار به آن «VR» گفته میشود، به یک دنیای دیجیتالی اشاره دارد که کاربر میتواند به آن ورود کرده و با اشیاء و اتفاقات موجود در آن ارتباط برقرار کند. این مهم در حال حاضر به کمک عینکهای واقعیت مجازی ممکن است. احتمالاً شما نیز عینکهای واقعیت مجازی را بر سرتان قرار دادهاید. اگر این تجربه را داشته باشید، میدانید که پس از بر سر گذاشتن عینک VR، با حرکات سر، گردن و دیگر اعضای بدن خود میتوانید محیط بازی را کنترل نمایید. در واقع شما به واسطهی یک عینک مخصوص، وارد یک دنیای دیجیتالی میشوید و میتوانید در این دنیا تجربیات متفاوتی داشته باشید.
واقعیت افزوده «AR» و متاورس
واقعیت افزوده «Augmented Reality» که به اختصار به آن «AR» هم گفته میشود، در کنار واقعیت افزوده «VR» میتواند دیگر ابزار تحقق متاورس باشد. واقعیت افزوده، همانطور که از نام آن هم پیداست، ماهیت اضافه کنندگی دارد. یعنی چیزی را به دنیای ما اضافه میکند. این چیز میتواند یک کاراکتر یا یک شیء دیجیتالی باشد. حتماً شما هم فیلمهای ژانر لایو اکشن «Live-Action» را دیدهاید. فیلمهایی مانند گارفیلد «Garfild»، دامبو «Dumbo»، سونیت خارپشت «Sonic the Hedgehog»، آلیس در سرزمین عجایب «Alice in Wonderland»، مالیفیسنت «Maleficent» و… که در آنها شخصیتهای واقعی با شخصیتهای غیرواقعی مانند حیوانات یا حتی شخصیتهای کارتونی به بازی پرداختهاند. اگرچه مفهوم لایواکشن با مفهوم واقعیت افزوده تفاوت دارد، اما برای درک بهتر AR، این ژانر بسیار کمک کننده است. چراکه در واقعیت افزوده، تجربیات دیجیتالی، مانند این فیلمها، بدون هیچ واسطهای به دنیای فیزیکی ما اضافه میشوند و ما با آنها تعامل برقرار میکنیم!
چرا مفهوم متاورس تا این حد جدی شده ؟
در یک سال اخیر شرکتهای بزرگ فناوری ازجمله مایکروسافت و فیسبوک اسب خود را برای ورود حوزه متاورس زین کردهاند. در عین حال، بازیهای آنلاینی مانند فورتنایت، ماین کرافت (متعلق به مایکروسافت) و روبلاکس که پرچمدار بازیهای گروهی در این روزها محسوب میشوند، نقش مهمی در توسعه متاورسها داشتهاند. تا جایی که برخی توسعهدهندگان بازی بر این باورند که پلتفرم روبلاکس، در آینده میتواند به قدرتمندترین بستر متاورس بدل شود.
متاورس جایگزین اینترنت کنونی است یا محدودیت اینترنت را حذف میکند ؟
آیا متاورس جایگزین اینترنت فعلی خواهد شد؟ بسیاری از کاربران فکر می کنند که متاورس جایگزین اینترنت کنونی خواهد شد. این گفته تا حدی می تواند درست باشد، چون با وجود متاورس دیگر به اینترنت نیازی نخواهیم داشت. تمامی اطلاعات برای ما از طریق متاورس در دسترس خواهند بود. اما باید بگوییم که بدون وجود اینترنت، آیا دسترسی به متاورس امکان پذیر خواهد بود؟ بهتر است بگوییم که اینترنت کنونی یکی از زیرساخت ها و ابزارهای ایجاد متاورس است، نه جایگزین آن. البته می توان گفت که بسیاری از خدمات در اینترنت، جای خود را به خدمات جدیدی در متاورس خواهند داد.
بهترین و محبوب ترین پروژه ها و پلتفرم های متاورس
متاورس پروژه های زیادی دارد که در این پروژه ها کاربران در هنگام انجام بازی، می توانند کسب درآمد کنند. این پروژه ها و پلتفرم ها در حوزه ارزهای دیجیتال بسیار محبوب هستند و طرفداران زیادی دارند. در ادامه با چند نمونه از مهمترین پروژه های متاورس آشنا خواهید شد.
سندباکس (Sandbox): یکی از پروژه های متاورس که طرفداران زیادی هم دارد، سندباکس است. پروژه سندباکس مبتنی بر بلاک چین طراحی شده و قابلیت های زیادی دارد. از جمله قابلیت های این پروژه می توان به امکان خرید و فروش و همچنین ادعای مالکیت اموال متفاوت اشاره کرد. پلتفرم سندباکس بسیار قابل اطمینان است و امنیت بالایی دارد. هزینه بالای شبکه اتریوم برای خرید بلاک چین از معایب این پلتفرم است.
اکسی اینفینیتی (Axie Infinity): یکی از بهترین پروژه¬های متاورس است که بسیاری از کاربران دوستدار بازی های آنلاین با آن آشنا هستند. از جمله محبوبیت های این بازی آنلاین، می توان به کسب درآمد در حین انجام بازی اشاره کرد. در بازی آنلاین اکسی اینفینیتی، کاربران می¬توانند حیوانات مورد علاقه خود را به صورت مجازی پرورش دهند و با استفاده از آن کسب درآمد کنند.
دیسنترالند (Decentraland): یکی دیگر از بازی های آنلاین در متاورس، می توان به دیسنترالند اشاره کرد. در این بازی کاربران می توانند با ساختن ساختمان هایی از قبیل شهر بازی کسب درآمد کنند. این بازی بر اساس فناوری بلاک چین طراحی شده که به کمک ارزهای دیجیتال، گیمرها می توانند درآمد کسب کنند. در بازی دیسنترالند، گیمرها می توانند زمین بخرند و یا آن را بفروشند. با پول بدست آمده در این بازی، کاربران می توانند در بازی فورتنایت اسلحه خریداری کنند.
ناکاموتو (Nakamoto): ناکاموتو یکی دیگر از بازی های متاورس است که در آن گیمرها می توانند زمین های مجازی را خریداری کنند و همچنین آنها را بفروشند. با خرید و فروش زمین در متاورس، می توانید سرمایهگذاری کنید. بازی واقعیت مجازی Nakamoto یکی از تازهترین بازیهای متاورسی است.
ممنون از مطلبتون و توضیحات کاملتون، دنیای متاورس و بازی های سرگرم کننده و درآمدزاش روز به روز بیشتر میشه، خیلی جذابه و توصیه میکنم واردش بشید.
من مدتی در https://decentraland.org/ فعال بودم ولی هنوز اونقدر جذاب و جالب نشده محیطش حتی همون سندباکس هم هنوز خیلی جای کار داره